Beneficiile consumului moderat de bere în raport cu sănătatea

„Berea este o băutură alcoolică populară, obținută prin prepararea și fermentarea cerealelor, la care se adaugă drojdie, hamei și apă. Astfel, fiind compusă din ingrediente naturale, berea conține mici cantități de potasiu, calciu, tiamină, fier și zinc. Conținutul de vitamine B și minerale este datorat cerealelor și drojdiei. Datorită vitaminelor și mineralelor, berea poate fi integrată într-un stil de viață sănătos, bineînțeles în condițiile unui consum moderat. Deși cantitățile mici de alcool pot fi asociate cu unele beneficii pentru organism, consumul excesiv are efecte negative asupra sănătății. Așadar, este foarte important să avem în vedere că beneficiile berii pot fi observate doar atunci când este consumată moderat și alături de o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, proteine de bună calitate și carbohidrați”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. 

Berea consumată moderat nu pune în pericol silueta

Un studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a confirmat faptul că atunci când este respectată cantitatea recomandată, berea nu pune în pericol silueta. Rezultatele au arătat că berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus, demonstrând că „burta de bere” este doar un mit.

Consumul moderat de bere și hidratarea corpului

Un alt studiu a demonstrat că un consum moderat de bere și o dietă alimentară echilibrată pot avea efecte benefice asupra organismului nostru, atât înainte, cât și după sport și pot favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale. Acest lucru se poate datora în special cantității ridicate de apă din compoziția berii, de peste 90%, dar și a vitaminelor și mineralelor pe care berea le conține: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.

Mai mult decât atât, berea diminuează țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic. Atunci când sunt respectate cantitățile recomandate, berea poate ajuta organismul să își revină mai repede după efort fizic, fără să afecteze forța și viteza. 

Potenţialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților. Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație de alcool de 5%.

Alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii, mai mici. În medie, bărbații au nevoie de circa 2.500 kilocalorii (kcal) pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 2.000 kcal. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor, deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații pentru aceeași cantitate de alcool consumată.

Surse:

https://www.beresanatatenutritie.ro/parametrii-somatici-caracteristici-statusului-ponderal-si-consumul-de-bere-in-romania/

https://www.beresanatatenutritie.ro/relatia-dintre-consumul-moderat-de-bere-si-calitatile-motrice/