Un stil de viaţă sănătos

Un stil de viaţă sănătos

Stilul de viaţă sănătos reprezintă o componentă de bază a menţinerii sănătăţii, a profilaxiei eficiente a celor mai multe afecțiuni.

Omul modern se confruntă cu o speranţă de viaţă mare, dar şi cu o multitudine de afecţiuni care sunt cauzate mai ales de greşeli curente de stil de viaţă, ale căror efecte au tendinţa de a se acumula şi de a determina probleme de sănătate. Bolile cronice, degenerative, cele mai frecvente în rândul cauzelor de morbiditate şi mortalitate, pot fi prevenite sau încetinite în evoluţia lor dacă oamenii adoptă un stil de viaţă sănătos.

Stilul de viaţă este o sintagma ce cuprinde o paletă foarte largă de comportamente. De la dietă, la evitarea exceselor de orice fel, stilul de viaţă este componenta care se poate modifica cu cel mai puţin efort şi care ne poate creşte calitatea vieţii până târziu, la anii senectuţii.

Un element principal al stilului de viaţă este alimentaţia. Optând pentru alimente sănătoase, diverse şi adecvate trebuinţelor noastre, asigurăm organismului combustibilul şi catalizatorii necesari proceselor vitale.

Alimentaţia sanogenetică ne ajută să facem faţă solicitărilor fizice şi intelectuale, ne ajută să luptăm eficient cu noxele diverse din mediul ambiant şi ne menţine în formă maximă. De la bolile de inimă, la cele digestive sau endocrine, alimentaţia poate fi un aliat.

Stilul de viaţă cuprinde şi activitatea fizică. Omul modern este obligat să facă tot mai puţin efort fizic la locul de muncă sau în viaţa personală, şi aceasta deşi fiziologia umană este construită pe o viaţă activă. Ca o consecinţă, sedentarismul s-a extins, fiind unul dintre factorii pe seama căruia putem pune multe probleme de sănătate. Numeroase studii desfăşurate în ultimii ani au arătat că mişcarea, chiar limitată de lipsa de timp, este unul dintre „medicamentele” cele mai eficiente şi mai lipsite de efecte adverse.

Stă în puterea noastră să acţionăm în aşa fel încât să ne modificăm obiceiurile nesănătoase şi să ne orientăm către o viaţă armonioasă, care să aibă în ea premizele unei longevităţi de calitate.