STUDIU: Berea, consumată moderat, poate avea un efect antioxidant asupra organismului

Consumul moderat de bere poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influenţează greutatea corporală, profilul lipidic și nivelul transaminazelor serice. Concluziile aparțin celui mai recent studiu lansat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, ”Influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ”.

Studiul ”Influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ” a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție de către Julien Cherfan, Masterand Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu-Hațieganu” Cluj-Napoca.

Potrivit cercetării efectuate de Julien Cherfan,”unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compușilor antioxidanti (fenolici). După absorbție, fenolii (ex: acidul vanilic, cafeic, siringic) prezenți în mod natural în bere datorită ingredienteler sale – hamei și cereale -, sunt capabili să contribuie la marirea capacitatii antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubili în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține, influențându-se astfel absorbția acestora în organism.”

Concluziile rezultate în urma cercetării sunt confirmate și de dr. Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție: ”Având în compoziție hamei și cereale, berea, consumată moderat, poate furmiza, printre altele, substanțe valoroase precum compușii fenolici care intervin în prevenirea sau întârzierea proceselor oxidative. Antioxidanții sunt molecule care au capacitatea de a ajuta organismul uman să lupte cu radicalii liberi (molecule dăunatoare) care pot avea ca efect declanșarea mai multor afecțiuni grave precum: disfuncția endotelială, cardiopatia ischemică și bolile neurodegenerative.”

Coordonatele studiului

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 2 luni, pe un eșantion de 21 de persoane, (11 bărbați și 10 femei), cu vârsta peste 18 ani. Grupul de studiu a consumat zilnic, la cină, pe întreaga perioadă a studiului, o cantitate moderată de bere: 330 ml în cazul femeilor și 660 ml în cazul bărbaţilor. Dupã încheierea celor 2 luni de consum zilnic moderat de bere, voluntarii au fost cântăriţi şi măsuraţi şi s-au prelevat probe de sânge pentru o evaluare comparativă a parametrilor de interes pentru studiul stresului oxidativ, indicelui de masa corporala (IMC), HDL – colesterolului, LDL – colesterolului, colesterolului total, trigliceridelor şi transaminazelor.

“Pentru cel de-al patrulea an consecutiv avem bucuria să putem anunța finalizarea unei noi cercetări derulate în România având ca temă studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Rezultatele făcute publice azi se adaugă cu succes studiilor realizate în domeniu la nivel internațional.“, a declarat dr. Alin Popescu, Secretar general Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Una dintre cele mai consumate tipuri de băutură din lume, datorită compoziției sale berea este considerată de cercetători un „aliment multifuncțional”. Pe lângă conținutul slab în alcool (în medie 5%), berea mai conține în cantități semnificative și vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic), alături de diferite săruri minerale.