Secretul vitalității în sezonul rece: vitamine și activitate fizică

În timp ce temperaturile de afară încep să scadă treptat, știm că este momentul să acordăm o atenție suplimentară organismului pentru a ne ține departe de răceli și viruși. Alimentația inadecvată, sedentarismul și lipsa luminii soarelui pot conduce către diverse carențe în sezonul rece. Cel mai des întâlnite carențe de vitamine în această perioadă sunt vitaminele C, D3, E, A și B. Vestea bună este că alegerea unui stil de viață sănătos și echilibrat se află în mâinile noastre.

„În fața provocărilor sezonului rece, sănătatea și imunitatea noastră devin priorități esențiale. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include activitate fizică regulată, odihnă și o alimentație corespunzătoare, reprezintă pașii de bază pentru a ne menține în formă și pentru a preveni răcelile. Exercițiile fizice moderate au capacitatea de a stimula sistemul imunitar, iar un somn de calitate contribuie la refacerea organismului. Alimentația joacă și ea un rol crucial în întărirea imunității. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate furnizează organismului nutrienții necesari pentru a-și menține rezistența. Vitaminele și mineralele, în special vitamina C, zincul și seleniul, sunt esențiale pentru a spori imunitatea și a proteja organismul împotriva infecțiilor.”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Activitatea fizică, importantă și în sezonul rece

În ciuda temperaturilor scăzute din sezonul rece, importanța activității fizice rămâne vitală pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Iată de ce este esențial să continuăm să ne implicăm în activități fizice chiar și în această perioadă:

Activitatea fizică moderată stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor respiratorii care sunt mai frecvente în această perioadă. Prin antrenarea regulată, creștem capacitatea organismului de a răspunde eficient la agenții patogeni. În plus, sezonul rece poate aduce cu sine sentimente de melancolie și de scădere a energiei. Exercițiile fizice eliberează endorfine, cunoscute și sub numele de „hormoni ai fericirii”, care contracarează stresul și îmbunătățesc starea de spirit. O plimbare în aer liber sau o sesiune de exerciții în sala de fitness pot avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale. De asemenea, vremea rece aduce deseori tentația de a consuma alimente bogate în calorii și de a petrece mai mult timp în interior. Activitatea fizică regulată contribuie la menținerea greutății corporale și previne creșterea în greutate nesănătoasă asociată cu un stil de viață mai sedentar.

Indiferent de preferințele individuale, fie că este vorba despre plimbări în natură, alergat, înot sau activități indoor, este crucial să menținem un nivel adecvat de activitate fizică pentru a ne bucura de beneficiile pe termen lung ale unei vieți sănătoase, chiar și în sezonul rece.

Photo credits: Pexels