Postul intermitent și beneficiile asupra organismului

Spre deosebire de postul religios, postul intermitent pe de altă parte, implică un echilibru între perioadele de mâncare și respectiv de abținere, variind de la câteva ore și ajungând până la câteva zile. S-a demonstrat că postul intermitent are multe beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, la o mai bună funcționare a creierului.

Una dintre cele mai cunoscute și la îndemână metode de a posti intermitent este de a mânca doar într-un anumit interval orar. Mai exact, implică postul zilnic timp de 12 ore sau mai mult și integrarea meselor în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16/8. Acest lucru înseamnă un post zilnic de 16 ore și o fereastră de mâncare de 8 ore, în care pot fi încadrate două, trei sau mai multe mese.

Mai multe studii au descoperit că postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi util în special pentru cei cu risc crescut de diabet. Un studiu realizat pe un eșantion de 10 persoane cu diabet zaharat, de tip 2, a arătat că postul intermitent pe termen scurt a scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge.

Indiferent de motivul pentru care intenționați să țineți post sau metoda aleasă, hidratarea rămâne un element esențial pentru o dietă echilibrată. În timp ce apa, împreună cu ceaiurile neîndulcite, băuturi care nu pot fi înlocuite sau omise datorită beneficiilor cunoscute deja, putem introduce în alimentație și alte băuturi, cum ar fi berea fără alcool.

Berea consumată cu moderație și doar atunci când este integrată într-un stil de viață sănătos, poate oferi organismului mai multe beneficii, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată: apă, cereale, hamei și drojdie. Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a demonstrat că atunci când este consumată moderat, berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus.

Așadar, berea cosumată moderat nu afectează silueta. Cu un conținut de peste 90% apă, berea fără alcool conține doar 50 kcal/250 ml. Astfel, datorită conținutului scăzut de calorii, berea poate fi integrată cu succes într-un regim de viață sănătos.