Obiceiuri alimentare sănătoase în perioada sărbătorilor

Iată câteva obiceiuri alimentare sănătoase care pot fi introduse cu ușurință în dieta zilnică, pentru a ne păstra în formă în timpul sărbătorilor de iarnă, gustând totodată și din delicatesele tradiționale românești. 

Alege o porție echilibrată

Moderația este cheia chiar și în perioada sărbătorilor. Există modalități de a limita tentațiile în timp ce vă puteți bucura de bunătățile sezonului. Înainte de a lua o gustare, întrebați-vă dacă vă este cu adevărat foame sau dacă alegeți să mâncați din obișnuință. Fiți conștienți de faptul că organismul se poate simți „plin” abia după ce ați terminat de mâncat. Prin urmare, mâncați încet, mestecați corect și acordați atenție indicațiilor interne ale corpului și evitați excesul. În același timp, nu mâncați în fața televizorului, deoarece acest lucru vă poate distrage atenția de la semnalele organismului, riscând să mâncați mai mult decât este nevoie.

A consuma porții mai mari de alimente înseamnă și un consum mai mare de energie din alimente, ceea ce poate conduce în timp la creșterea în greutate. Excesul de greutate vă poate expune riscului de a dezvolta diverse afecțiuni, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau diabet. Pentru a menține corpul la o greutate sănătoasă este recomandat să păstrați un echilibru între cantitatea de alimente consumate (energie totală) și activitatea fizică practicată cu regularitate.

Alege fructe și legume

Sărbătorile sunt pline de culoare, iar mâncarea din farfurie nu trebuie sa facă excepție. Fructele și legumele colorate sunt bogate în vitamine, minerale și fitonutrienți. În plus, sunt sărace în calorii și pline de fibre și apă, ceea ce ne conferă senzația de sațietate. Consumul adecvat de legume și fructe este important din mai multe motive:

  • Legumele și fructele sunt surse bune de nutrienți, cum ar fi acid folic, potasiu, fibre alimentare și vitaminele A, C și K.
  • Consumul de legume și fructe este asociat cu scăderea riscului de boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral) și cu unele tipuri de cancer.
  • Consumul mai multor legume și fructe în locul alimentelor hipercalorice și bogate în grăsimi poate avea un rol important în dieta persoanelor care încearcă să slăbească sau care doresc să se mențină în formă.

Hidratarea este importantă și în sezonul rece

Pe măsură ce temperaturile scad, nevoia de a consuma lichide se diminuează. Experții sugerează că, pentru a asigura o hidratare optimă a organismului, consumul de lichide în sezonul rece nu trebuie să scadă. Există multe motive pentru care este necesar ca organismul să fie hidratat: apa ne poate ajuta să ținem sub control numărul de calorii ingerate zilnic, deoarece astfel putem observa dacă organismul are nevoie de mâncare sau este doar deshidratat. Totodată, apa combate senzația de oboseală. Specialiștii afirmă că atunci când organismul este hidratat corespunzător și corpul este capabil să funcționeze corect.

Pe lângă apă, berea fără alcool poate fi o opțiune de hidratare în timpul sărbătorilor și poate face parte dintr-un stil de viață sănătos. Berea este o băutură fermentată, iar datorită ingredientelor sale naturale (apă, hamei, cereale și drojdie), atunci când este consumată moderat poate furniza organismului vitamine și minerale, fiind și o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii. În plus, un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a arătat că un consum moderat de bere nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie-șold.

Fii activ

Goana după cumpărături și planificarea tuturor detaliilor înainte de sărbători poate cauza stres și agitație. Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a scăpa de stres, în timp ce puteți arde și câteva calorii. Sărbătorile înseamnă bucurie, o drumeție pe munte sau petrecerea unei zile pe pârtie împreună cu familia, vă poate menține în formă și totodată puteți crea amintiri alături de cei dragi pe care le veți păstra pentru totdeauna.