Consumul moderat de bere poate scădea rigiditatea arterială și poate reduce riscul de osteoporoză

Consumată cu moderație, berea poate fi integrată într-un stil de viață sănătos, fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale, precum apă, în proporție de peste 90%, cereale, hamei și drojdie. Datorită compoziției sale nutriționale, bogată în vitamine și minerale, berea reglează flora intestinală și îmbunătățește controlul glicemic. Mai mult decât atât, în urma unor noi cercetări internaționale au fost înregistrate valori ale rigidității arteriale mai mici decât cele așteptate, în condițiile unui consum moderat de alcool, în timp ce dozele mari pot accelera îmbătrânirea arterială. Aceste constatări ar putea fi utile pentru medicii care oferă recomandări pentru pacienții cu risc cardiovascular (CV). 

Deși relația dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară este încă dezbătută, descoperirile epidemiologice ale aceluiași studiu au sugerat o asociere între consumul de alcool și bolile CV (inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral), observându-se  un risc mai crescut de a dezvolta boli CV în cazul persoanelor care nu consumă și respectiv la consumatorii unor cantități mari de alcool, subliniind totodată un efect protector în cazul persoanelor care consumă alcool cu moderație. Astfel, au fost înregistrate rezultate pozitive asupra sănătății în urma unui consum moderat de alcool, precum efecte benefice asupra metabolismului lipoproteinelor (inclusiv creșterea lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL), hemostazei (trombogeneză și activitate fibrinolitică) și a proceselor inflamatorii.

Berea și sănătatea oaselor

Siliciul joacă un rol important în formarea oaselor şi în sănătatea ţesutului osos, iar componenta de siliciu din bere poate contribui la unele dintre aceste efecte pozitive. Consumul redus sau moderat de alcool, în special de bere, poate reduce riscul de osteoporoză deoarece creşte densitatea minerală osoasă (DMO). Cercetările disponibile sugerează că în special consumul de bere poate fi bun pentru sănătatea oaselor. Un studiu realizat în rândul populaţiei a arătat o creştere a DMO la bărbaţi şi respectiv la femeile aflate în perioada post-menopauză, făcând referire la efectul alcoolului din bere, dar şi la siliciu, un component important al berii.

Surse:

https://www.beresanatatenutritie.ro/parametrii-somatici-caracteristici-statusului-ponderal-si-consumul-de-bere-in-romania/
https://www.beresanatatenutritie.ro/relatia-dintre-consumul-moderat-de-bere-si-calitatile-motrice/