Berea consumată moderat, sursă de antioxidanți

berea sursă de antioxidanți

Datorită conținutului de hamei și cereale, berea consumată moderat (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați) poate fi considerată inclusiv o sursă de antioxidanți. Totodată, drojdia asigură proteine și aminoacizi esențiali, precum și numeroase vitamine și minerale.

„Când vorbim despre un stil de viață sănătos, alimentația echilibrată are un rol esențial, deoarece astfel ne putem asigura energia necesară ritmului de zi cu zi. Este important ca prin alimentație să reușim să asigurăm organismului inclusiv necesarul zilnic de antioxidanți care poate fi obținut atât din fructe și legume, cât și din băuturi preparate din ingrediente naturale. Berea este o astfel de băutură care conține antioxidanți naturali, proveniți în special din hamei, cel care are și rol de conservant natural al acesteia, dar și din orz”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Efectul antioxidant al berii a fost confirmat și de un studiu realizat în România sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție conform căruia un consum moderat poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influențează greutatea corporală. Compușii antioxidanți ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, fiind foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține și se absorb mult mai repede în organism.

Totodată, consumată în cantități moderate, berea are un conținut caloric redus, un pahar de 250 ml având doar 105 kcal. Fiind o băutură slab alcoolizată, berea poate fi inclusă în dieta unei persoane care dorește să își mențină silueta, mai ales la început de vară.

Startul verii alături de patru surse de antioxidanți: căpșune, cireșe, morcovi și bere consumată moderat

sursa de antioxidanti bere consumată moderat

Vitaminele, mineralele și nutrienții din fructele și legumele de sezon reprezintă un combustibil extrem de necesar organismului. Menținerea unei alimentații echilibrate, din care să nu lipsească antioxidanții, este alegerea perfectă pentru finalul de primăvară și pregătirea pentru întâmpinarea anotimpului cald. Surse importante de antioxidanți pot fi chiar și unele băuturi preparate din ingrediente naturale, așa cum este cazul berii.

Cu un conținut de peste 90% apă, berea fără alcool poate reprezenta și o foarte bună sursă de hidratare a organismului, deoarece pe lângă apă conține carbohidrați și sodiu, elemente importante mai ales pentru recuperare după efort fizic. Mai mult, berea fără alcool are și un conținut caloric extrem de redus, de doar 50 kcal la un pahar de 250 ml, ideal pentru menținerea siluetei.

Totodată, fiind una dintre cele mai consumate și mai populare legume, morcovul este denumit și alimentul minune, deoarece conține un adevărat cocktail de vitamine (vitamina A, vitamine din grupul B și vitamina C), minerale (calciu, magneziu și potasiu) și fibre.

Sursă nutrițională importantă pentru funcționarea optimă a organismului, morcovul contribuie și la menținerea siluetei, atât de râvnită înainte de începutul verii, ca urmare a conținutului său extrem de mic de calorii. O cantitate de 100 de grame de morcovi conține doar 41 calorii.

Betacarotenul, antioxidantul minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult decât atât, conținutul de antioxidanți din morcov poate contribui la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Surse bogate în fibre, antioxidanți și vitamine, căpșunele și cireșele sunt de asemenea, fructele preferate ale acestei perioade, care pot fi incluse cu succes în alimentația zilnică, având beneficii numeroase pentru organism. Căpșunele sunt extrem de bogate în antioxidanți, astfel că sunt aliați de nădejde pentru fortifierea sistemului imunitar.

Numărul redus de calorii (150 g de căpșune conțin doar 40 de calorii), dar și conținutul de 90% apă, recomandă căpșunele ca sursă de răcorire și hidratare atunci când temperaturile de afară sunt ridicate. Mai mult, 100 de grame de căpșune asigură aproape întregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienți nutrienți, cu efect antioxidant și antiinflamator, care stimulează buna funcționare a țesuturilor și organelor și reglează glicemia și colesterolul.

O singură cană de cireșe conține peste 4.000 de antioxidanți, aceștia având rolul de a scădea colesterolul rău și de a îmbunătăți circulația sanguină. Antioxidanții și nutrienții din componența cireșelor contribuie la detoxifierea organismului și la o imunitate crescută. Cireșele au un număr redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, și un conținut ridicat de apă de 75%, iar datorită vitaminei A din compoziție, conțin de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpșunele.

*Sursă fotografie: http://frankenmuthbrewery.com/beer-and-fruit-pairings/