Alimentația potrivită în timpul postului

Postul este o practică care datează de secole și ocupă un rol important în multe culturi și religii. De-a lungul timpului, conceptul de post a căpătat diferite forme și semnificații, de exemplu, postul intermitent a devenit extrem de popular în ultimii ani, fiind o practică abordată în special de persoanele care doresc să piardă în greutate și totodată, să aibă un stil de viață echilibrat și sănătos.    

Postul religios. Beneficiile pentru organism

Postul religios este definit ca abstinența de la unele alimente sau băuturi pentru o anumită perioadă de timp. Însă, pe lângă atenția deosebită la partea alimentară, postul înseamnă și echilibru emoțional, gânduri pozitive și fapte bune, pe scurt, un post al sufletului. 

În ceea ce privește alimentația, deși postul reprezintă eliminarea anumitor grupe de alimente din dietă, este un moment perfect de detoxifiere a organismului, prin introducerea de alimente proaspete, pregătite cât mai simplu, astfel încât să își păstreze nutrienții.

Pentru o minte și un corp sănătos, o astfel de alimentație ar trebui să reprezintă o prioritate, indiferent dacă este o perioadă de post sau nu. Beneficiile pentru sănătate ale alimentației adecvate sunt nenumărate, de la reducerea stresului de zi cu zi și până la îmbunătățirea sănătății inimii.

„Pe lângă importanța religioasă a postului, mai există și alte motive pentru care oamenii optează să facă acest pas. Printre acestea, se numără adoptarea unui stil de viață mai sănătos, dar și pierderea în greutate. Există, de asemenea, cercetări care arată că anumite tipuri de post pot ajuta la îmbunătățirea colesterolului, a tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză din sânge, a sensibilității la insulină și a altor probleme de sănătate. Așadar, dacă ne organizăm meniul zilnic plecând de la alimente proaspete, legume, leguminoase, fructe, nuci, completat bineînțeles cu o hidratare corespunzătoare, putem spune că avem o dietă echilibrată, benefică pentru un organism sănătos”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Credits: Pexels.com.