Află ce poți face zilnic pentru a preveni problemele digestive

Raportul Național al Stării de Sănătate a Populației, elaborat și publicat în decembrie 2021, indică faptul că în perioada 2011-2020, rata de incidență pe principalele clase de boli în România arată astfel: pe primul loc se clasează bolile aparatului respirator (21425.2, în 2020), pe locul al doilea sunt bolile aparatului digestiv (8943.1, în 2020), iar pe locul trei se poziționează bolile sistemului osteo‐muscular (6176, în 2020).

Este de la sine înțeles că problemele digestive ocupă un rol de frunte în patologiile pacienților români, în preocupările medicilor de specialitate și în tratamentele prescrise de aceștia. Bolile digestive sunt printre cele mai diverse, de la bacterii, inflamații, tulburări gastrointestinale, până la tumori și boli cronice. Desigur, cea mai la îndemână armă în a combate aceste probleme de sănătate digestivă este prevenția, efectuarea regulată a analizelor uzuale și menținerea unui stil de viață echilibrat din punct de vedere fizic și emoțional.

Așa cum era de așteptat, există anumite alimente care aduc un aport benefic aparatului digestiv, alimente care sunt accesibile oricui și care atunci când sunt integrate într-un program alimentar corect din punct de vedere nutrițional, sunt adevărate scuturi de protecție împotriva bolilor și disconfortului abdominal. Totodată, putem apela și la diferite modalități prin care să stăm departe de medicul gastroenterolog.

“Berea are în compoziția sa numeroase ingrediente care au un aport benefic pentru flora intestinală. Spre exemplu, studiul pe care l-am efectuat recent scoate în evidență că în bere se găsesc atât probiotice, cât și prebiotice. Trebuie subliniat faptul că prebioticele sunt deosebit de importante în funcționarea optimă a aparatului digestiv, întrucât bacteriile bune din organismul uman se hrănesc cu aceste substanțe de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Se recomandă deci menținerea unui echilibru alimentar pentru o sănătate digestivă optimă, iar consumul de bere, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați)”, declară dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Sursa foto: pexels.com.