3 vitamine recomandate în sezonul rece

Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la menținerea sănătății celulelor, a pielii și poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. Însă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume vitamina C este pentru a fi siguri că imunitatea funcționează corespunzător. De asemenea, vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Fructele și legumele sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se regăsesc, ardeiul gras roșu și verde, pătrunjelul, sucul de cătină sau sucul de roșii.

Conceptul de „vitamine de tip B” descrie un complex de vitamine responsabile pentru numeroase funcții metabolice vitale și cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Printre alte beneficii, acestea sunt indispensabile pentru producerea de energie, funcționarea normală a sistemului nervos și regenerarea mușchilor și a pielii. Majoritatea vitaminelor B se găsesc cu ușurință în alimente, mai puțin vitamina B12 care nu se găsește în plante. Din acest motiv, persoanele vegetariene și vegane care nu consumă produse de origine animală trebuie să completeze dieta cu alimente fortificate și suplimente. Printre alimentele sănătoase, bogate în una sau mai multe vitamine B se numără somonul, legume cu frunze verzi, ouă, lapte sau fructe de mare. Totodată, berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conținutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli și fibre, furnizând substanţe nutritive, atât timp cât este consumată cu moderație (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați). Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat, berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora. În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.

Vitamina D susține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar, însă ceea ce o diferențiază de alți nutrienți este faptul că poate fi sintetizată de corpul uman direct prin acțiunea soarelui. Există trei modalități care pot susține un nivel sănătos de vitamina D:

  • Expunerea la soare, pentru ca organismul să poată sintetiza în mod natural suficientă vitamina D. Nu uitați însă de protecția solară.
  • Alegerea unui supliment alimentar cu vitamina D. Bineînțeles, cu recomandarea unui medic.
  • Consumul de alimente bogate în vitamina D, precum sardinele, somonul, gălbenușul de ou sau ciupercile care, la fel ca oamenii, pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV, fiind de asemenea, singura sursă de vitamină D ce provine din plante.