Surse bogate de antioxidanți pentru anotimpul rece

Pentru a preveni apariția stresului oxidativ, una dintre cele mai bune soluții este consumul de alimente bogate în antioxidanți:

Orezul negru are o concentrație mare de antociani, un pigment care îi conferă culoarea închisă, dar și un conținut extrem de bogat de antioxidanți, chiar mai mare decât cel al afinelor sau al cireșelor. Este, de asemenea, o sursă de vitamine și minerale, inclusiv fier, proteine ​​și conține de două ori mai multe fibre decât orezul brun. Foarte versatil în ceea ce privește modalitățile de consum, poate fi fiert și consumat ca atare, fie adăugat în cereale la micul dejun, ori folosit chiar la prepararea prăjiturilor sau a altor produse de patiserie.   

Legume crucifere: varza de Bruxelles, conopida, hreanul

Varza de Bruxelles are un conținut redus de calorii și este bogată în nutrienți precum proteine, carbohidrați și fibre, vitaminele K, C și A, acid folic și mangan. Un studiu a arătat că atunci când participanții au consumat zilnic aproximativ 300 grame de varză de Bruxelles, deteriorarea celulelor din cauza stresului oxidativ a scăzut cu 28%. Conopida este chiar mai redusă în calorii, conține vitaminele C, K, B, acid folic, potasiu, mangan, magneziu și fosfor. Hreanul conține nutrienți importanți precum calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C și zinc, care stimulează puterea sistemului imunitar și activitatea de producere a celulelor albe din sânge, linia de apărare a organismului.

Berea este o băutură fermentată care are în componență compuși cu activitate antioxidantă, care ar putea crește capacitatea organismului de a lupta cu radicalii liberi și reduce, astfel, degradarea oxidativă a celulelor. Cerealele din componența sa conțin compuși fenolici cu importante proprietăți antioxidante și au efecte benefice inclusiv în ceea ce privește reducerea nivelului de colesterol din sânge, a nivelului de glucoză, reducerea riscului de boli cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Hameiul este și el o importantă sursă de antioxidanți. Beneficiile pentru sănătate ale berii au fost observate în condițiile unui consum moderat: 330 ml/zi la femei și 660 ml/zi la bărbați. 

Cafeaua este o altă băutură cu capacitate antioxidantă, ce are în componența sa un grup divers și complex de antioxidanți naturali: compuși fenolici precum acidul clorogenic, cafeic, ferulic, acid p-coumaric. Și cafeaua fără cofeină conține antioxidanți, deși cantitate lor poate fi cu 10-15% mai mică în urma procesului de decafeinizare. O cană de cafea fără cofeină conține cantități de magneziu, potasiu și vitamina B3. 

Ciupercile au proprietăți antioxidante semnificative datorită compușilor lor bioactivi, cum ar fi polifenoli, polizaharide, vitamine, carotenoide și minerale, dar și a conținutului de vitamine B, C, D, E. Au proprietăți antivirale și imunostimulante. Studiile arată că ciupercile conțin cele mai înalte niveluri din doi antioxidanți ergotioneina și glutation, care luptă împotriva radicalilor liberi și au potențial anti-îmbătrânire