Obiceiuri alimentare pentru un stil de viață echilibrat de sărbători
Din obiceiurile alimentare zilnice nu trebuie să lipsească alimentele bogate în fibre și antioxidanți. Meniul zilnic ar trebui să includă cereale, două-trei porții de fructe și cel puțin două porții de verdețuri, iar din meniul săptămânal nu ar trebui să lipsească două-trei porții de legume. Dulciurile procesate ar trebui înlocuite cu fructe naturale.
Este important ca micul dejun să includă produse lactate (lapte, iaurt, brânză), cereale (pâine din făină integrală, fulgi de ovăz) și fructe. Dacă alegeți să consumați sucuri, este important să fie din ingrediente naturale și fără zahăr adăugat. Este recomandat să nu treacă prea mult timp între micul dejun și prânz, astfel că o opțiune ar fi o gustare mică între cele două mese: fructe, iaurt natural degresat, pâine prăjită din făină integrală cu roșii și ulei de măsline.
Apa trebuie să fie sursa noastră principală de hidratare, de până la doi litri de zi sau mai mult. Se pot, de asemenea, consuma băuturi fermentate, precum berea, care în varianta fără alcool poate fi o sursă de hidratare datorită conținutului de peste 90% apă și are un aport caloric redus, de până în 20 kcal/100 ml. Berea are o compoziție nutrițională bogată în vitamine și minerale, reglează flora intestinală și îmbunătățește controlul glicemic. Dacă preferați ceaiurile, indicat ar fi să le consumați neîndulcite sau să folosiți îndulcitori non-calorici.
„Cu siguranță schimbările la nivelul vieții sociale pe care le-am experimentat cu toții anul acesta influențează într-o măsură destul de mare inclusiv menținerea unor obiceiuri alimentare ce vizează grija pentru siluetă sau scăderea în greutate. Capacitatea de adaptare a fost cuvântul cheie al acestei perioade, lucru ce se aplică și în alegerile nutriționale pe care le facem, iar cea mai bună strategie este adoptarea unui set de obiceiuri sănătoase, fără a renunța de alimente care ne aduc bucurie”, spune dr. Alin Popescu, Secretar General Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Sugestii pentru o rutină alimentară echilibrată care are grijă de siluetă:
- Folosește o farfurie de dimensiune medie, pentru a calcula porția zilnică
- Jumătate din farfurie să fie compusă din legume, iar cealaltă jumătate să conțină proteine și carbohidrați
- Ca surse de carbohidrați alege cereale integrale precum ovăzul, orezul brun, quinoa, hrișca, soia, pe care să le alternezi cu legume
- Folosește legumele (fierte sau crude) ca garnitură ideală pentru un fel principal bogat în proteine vegetale cum sunt cerealele, leguminoasele precum lintea, mazărea, fasolea, năutul, soia sau consumă-le alături de paste ori orez, ca salate
- Alte surse bogate în proteine sunt ouăle, carnea (de preferat carne slabă, precum pui sau curcan) și peștele (sardine, somon, ton, merluciu)
- Ca desert, alege fructe naturale sau iaurt degresat
- Berea fără alcool poate face parte din dieta unei persoane care dorește să își mențină silueta, datorită conținutului de peste 90% apă și a aportului caloric redus