3 lucruri utile despre sănătatea digestiei

Consumul regulat de alimente bogate în pro și prebiotice îmbunătățesc digestia

Prin compoziția de bacterii lactice benefice, iaurturile (în special cele simple, fără fructe sau zahăr adăugat) aduc servicii florei intestinale. Acest lucru se datorează probioticelor pe care acestea le conțin. Însă, probiotice se pot regăsi în multe alte produse, printre care chiar și în murături.

Totodată, fibrele solubile sunt bune prebiotice ce hrănesc flora intestinală, prevenind, de asemenea, boli cronice și contribuind la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Alimentele bogate în fibre sunt legumele și leguminoasele, cerealele integrale, dar și merele, perele și bananele.

Mai mult, un studiu realizat de medicul specialist dr. Corina Zugravu, evidențiază faptul că inclusiv berea conține substanțe care pot interacționa cu flora intestinală.

Sportul contribuie la un tonus digestiv mai bun

Specialiștii recomandă practicarea a minimum 210 de minute de sport pe săptămână, ceea ce înseamnă cel puțin 30 de minute de sport pe zi. Acest fapt nu doar că aduce contribuții semnificative grupelor musculare, dar echilibrează tonusul digestiv, conferind o stare de bine în întregul organism și aducând schimbări florei intestinale. Exercițiile fizice sunt ideale pentru persoanele sedentare, care petrec mult timp la birou, dar și pentru cei care se confruntă cu balonări abdominale frecvente sau alte tipuri de disconfort abdominal derivat. Mai mult, sportul reduce riscul de obezitate, boală care poate degenera în multiple boli ale aparatului digestiv.

Reglarea unui mindset emoțional pozitiv ține departe mâncatul compulsiv

Sănătatea digestivă este influențată în mare măsură și de starea emoțională. Se întâmplă adesea ca din cauza unui program profesional haotic să nu acordăm suficientă atenție alimentelor pe care le consumăm și mai ales volumului acestora. Majoritatea nutriționiștilor pun în discuție problema mâncatului compulsiv, care pe lângă faptul că aduce kilograme nedorite în plus, afectează buna funcționare a aparatului digestiv. Tocmai de aceea, când vine vorba de grija pe care o purtăm sănătății digestive, este esențial să coordonăm acest aspect cu menținerea unui mindset emoțional pozitiv, capabil să facă față cu brio stresului și situațiilor tensionate, fără înfometare, dezordine alimentară sau mâncat compulsiv. Acest lucru poate fi reglat cu ajutorul unui psiholog, terapeut, dar și prin autocontrol și autodisciplină.

Sursa foto: pexels.com.