Studiu: un consum moderat de alcool poate avea efecte benefice asupra sănătății pentru persoanele de peste 40 de ani

Consumul moderat de alcool, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani și care nu prezintă alte probleme de sănătate, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet, arată rezultatele unui studiu realizat recent în cadrul Universității Washington din Seattle. Totodată, studiul concluzionează că tinerii trebuie să evite consumul de alcool, deoarece se confruntă cu riscuri mai mari privind sănătatea, comparativ cu adulții.

În studiul publicat în The Lancet s-a estimat că aproximativ 1,34 miliarde de oameni au consumat cantități dăunătoare de alcool în anul 2020, conform unei analize a obiceiurilor de consum, realizată în 204 țări. De asemenea, s-a constatat că 59% dintre cei care au băut cantități nocive aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a oferit niciun beneficiu. Trei sferturi dintre consumatori erau bărbați.

În cazul berii, Organizația Mondială a Sănătății încadrează consumul moderat de bere la 330 ml pe zi pentru femei și 660 ml de bere pe zi pentru bărbați. Bineînțeles, integrată într-un stil de viață sănătos și pornind de la o alimentație echilibrată. În plus, datorită ingredientelor sale 100% naturale – peste 90% apă, cereale, hamei și drojdie – berea poate oferi mai multe beneficii organismului. 

„Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție în 2018 a confirmat faptul că berea consumată moderat contribuie la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. În cadrul studiului, factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui au fost influențați, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge. Important este însă ca berea să fie integrată într-o dietă echilibrată, care să includă alimente bogate în nutrienți, din toate grupele de alimente majore, fructe și legume cât mai colorate, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.