Studii din România

Ne-am propus să oferim publicului larg, dar și comunității medicale, informații valide despre consumul moderat de bere asupra organismului uman pe baza unor studii științifice. Continuăm să explorăm noi rute de cercetare în acest domeniu extrem de ofertant pe care ni-l pune la dispoziție consumul moderat de bere și integrarea acestuia într-un stil de viață sănătos. Ne dorim să descoperim în continuare abordări noi și originale care să completeze lista studiilor realizate până în prezent sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Până în prezent, sub umbrela Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție au fost finalizate șase proiecte de cercetare:

1. Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice

Studiul indică faptul că un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung și evidențiază faptul că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. Mai mult, cercetarea indică faptul că un consum moderat de bere ar putea permite o creștere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenție ale sistemului nervos central.

Citiți studiul aici.

2. Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România

Cercetarea demonstrează că un consum moderat de bere nu influențează indicele de masa corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, unii dintre cei mai relevanți indicatori somatici pentru statusul ponderal. Cercetarea infirmă, astfel, mitul conform căruia consumul de bere conduce la apariția așa numitei „burți de bere”. În unele cazuri s-a constatat scăderea IMC în urma consumului moderat de bere, mai ales în cazul femeilor.

Citiți studiul aici.

3. Consumul moderat de bere și ameliorarea simptomelor asociate perioadei post-menopauză

Studiul demonstrează că un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de căldură specifice post-menopauzei, îmbunătățind totodată și alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stări: dureri musculare, senzația de oboseală, dificultăți la somn, scăderea forței musculare, scăderea rezistenței fizice, lipsa energiei, pielea uscată, durerile de picioare/ crampe, senzația de anxietate și nervozitate. Rezultatele studiului au reconfirmat concluzii anterioare ale altor studii, arătând că un consum moderat de bere zilnic nu influențează indicele de masă corporală.

Citiți studiul aici.

4. Berea consumată moderat poate avea un efect antioxidant asupra organismului

Consumul moderat de bere poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influențează greutatea corporală, profilul lipidic și nivelul transaminazelor serice. Unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compușilor antioxidanti (fenolici). După absorbție, fenolii prezenți în mod natural în bere datorită ingredienteler sale (hamei și cereale) sunt capabili să contribuie la mărirea capacității antioxidante a plasmei. Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubili în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține, influențându-se astfel absorbția acestora în organism.

Citiți studiul aici.

5. Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși

Rezultatele obținute arată o influență asupra factorilor implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge. La o oră de la ingerarea cantității de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate. Fibrinogenul a avut tendința să scadă după o oră, iar nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%, un factor strâns legat de procesul de ateroscleroză, substratul pe care se grefează activarea coagulării și formarea patologică a cheagurilor.

Citiți studiul aici.

6. Relația dintre consumul moderat de bere și calitățile motrice

Atunci când sunt respectate cantitățile indicate de un consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar și prin scăderea țesutului adipos. De asemenea, un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic precum 100 metri viteză și poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici.

Citiți studiul aici.