Principii nutriţionale
În fiecare zi consumăm alimente şi băuturi care ne furnizează diferiţi nutrienţi, în cantităţi variate. Nu există doi oameni care să aibă necesităţi nutriţionale identice, după cum nu există un aliment complet, care să poată aduce absolut toate elementele de care avem nevoie.
De aceea, este necesar să asociem diferite alimente, care să îşi completeze reciproc deficienţele de compoziţie şi să conducă, în ansamblu, la alcătuirea unei diete echilibrate.
Lipsa de monotonie a prânzurilor noastre, variaţia, combinarea grupurilor de alimente şi băuturi reprezintă cheia evitării carenţelor de orice fel.
Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutriţională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă și, în funcție de ingredientele din care sunt făcute, pot adauga și alte elemente nutritive. Deşi organismul are capacităţi deosebite de a combate deficienţele alimentare, mai ales dacă ele se limitează la o perioadă ceva mai scurta de timp, suntem datori să corectăm aceste deficienţe şi să le evităm pe termen lung, în scopul de a împiedica apariţia unor probleme de sănătate cu consecinţe importante.
Pentru a uşura alcatuirea unor diete corecte, s-au pus la punct aşa-numitele piramide alimentare, adaptate chiar grupelor de vârstă. Acestea au îmbrăcat, mai recent, aspectul unei „farfurii zilnice”, în care fiecare grup de alimente şi băuturi îşi găseşte locul.
În contextul nutriţiei sănătoase este introdusă în ultimii ani şi berea, considerată în multe ţări ca fiind aliment. Berea, cu conţinut de alcool sau fără, este un mijloc important de hidratare şi un vehicul al unor nutrienţi valoroşi.
În orice caz, berea trebuie să fie întotdeauna consumată cu responsabilitate şi să fie parte a unei diete sănătoase şi echilibrate care să asigure toate substanţele nutritive necesare pentru a satisface nevoile metabolice ale organismului.