Prevenirea bolilor cardiovasculare prin adoptarea unui stil de viață sănătos

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza și mărarul sau pătrunjelul sunt bine cunoscute pentru bogăția lor de vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la protejarea arterelor și la coagularea optimă a sângelui. De asemenea, sunt bogate în nitrați, care s-a dovedit că reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc funcția celulelor din vasele de sânge. Un studiu efectuat pe 29.689 de femei a arătat că un consum ridicat de legume cu frunze verzi a fost asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de boală coronariană.

Berea fără alcool conține polifenoli cu proprietăți antioxidante și ajută la stimularea circulației sângelui. În plus, fiind bogată în fibre, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă este integrată într-un stil de viață sănătos. Mai mult decât atât, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată, poate fi o sursă de magneziu și potasiu, iar prin conținutul de antioxidanți și fibre solubile poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).

Un studiu realizat în 2018 sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție confirmă că berea consumată moderat contribuie la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Rezultatele obținute validează un posibil efect pozitiv asupra organismului determinat de consumul moderat de bere. În urma studiului s-a constatat că sunt influențați factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de nutrienți și au un rol important în sănătatea inimii. Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și reduc inflamația, factori care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă. 

Cercetările arată că un consum de fructe de pădure poate reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă. Un studiu a arătat că un consum zilnic de afine a îmbunătățit funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge și ajută la controlul tensiunii arteriale și la coagularea sângelui.