Legume gătite versus legume crude

Unele legume consumate în varianta crudă pot oferi mai multe vitamine și minerale organismului decât cele preparate termic, deoarece o parte din nutrienți sunt afectați în urma procesului de gătire. Legumele fierte au o cantitate și o calitate diferită de nutrienți față de legumele crude, deoarece în timpul gătirii compoziția lor chimică se modifică. Acest aspect nu este întotdeauna un lucru negativ, deoarece tratamentele termice cresc biodisponibilitatea anumitor nutrienți (de exemplu, a carotenului), însă salatele crude rămân de neînlocuit.
Integrarea în dietă a legumelor și în varianta crudă poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, nivelul de energie crește, digestia poate fi îmbunătățită, riscul de boli cardiovasculare poate scădea și pot contribui substanțial la scăderea în greutate.
„Legumele își diminuează conținutul anumitor nutrienți atunci când sunt gătite în exces, iar în condițiile în care dieta este bazată în cea mai mare parte pe alimente procesate sau prăjite, pot apărea și efectele negative asupra organismului. Includerea în alimentație a legumelor crude, gătite la abur sau la cuptor este foarte importantă întrucât alimentele își păstrează beneficiile nutriționale și sunt o sursă excelentă de vitamine. De exemplu, ardeiul capia consumat ca atare, o legumă delicioasă de sezon, conține o cantitate mare de vitamina C, B6, cupru, fosfor, zinc, mangan, potasiu”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.