Importanța antioxidanților și rolul lor în alimentație

Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi, molecule pe care organismul le produce ca reacție la factorii externi. Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule pe măsură ce organismul procesează anumite alimente și reacționează la mediul înconjurător. Dacă organismul nu poate procesa și elimina eficient radicalii liberi, are loc un dezechilibru recunoscut și sub denumirea de stres oxidativ. Din fericire, există multe surse de antioxidanți, naturali sau artificiali, care se găsesc cu precădere în plante, fructe și legume, nuci și semințe, cereale integrale și în unele tipuri de carne.

„Principalul rol al antioxidanților în organism este de a preveni deteriorarea celulelor produsă de oxidanți, care pot avea efecte nocive asupra ADN-ului, proteinelor și lipidelor din organism. Acest stres oxidativ apare atunci când numărul de oxidanți depășește bariera protectoare din organism. Din fericire, antioxidanții se găsesc în alimente care probabil fac deja parte din dietă, cele trei surse principale de vitamine antioxidante provin din vitamina C, vitamina E și beta-caroten. Așadar, asigurați-vă că meniul zilnic include fructe și legume cât mai colorate, în special nuanțe de violet, albastru, roșu, galben și portocaliu”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.   

Sursa foto: pexels.com