Factori de risc ai bolilor cardiovasculare

La nivel global bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces. Estimativ 17,9 milioane de oameni au decedat din cauza bolilor cardiovasculare doar în anul 2019, reprezentând peste 32% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial. Dintre acestea, 85% au fost cauzate în urma unui atac de cord și accident vascular cerebral. Pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare, este recomandat ca planul alimentar să conțină în principal legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine pe bază de plante, proteine animale slabe și pește. 

Cei mai importanți factori de risc ai bolilor cardiovasculare sunt dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice, consumul de tutun și consumul ridicat de alcool. Efectele se traduc prin creșterea tensiunii arteriale, creșterea glicemiei, creșterea lipidelor din sânge, excesul de greutate și obezitatea. Acești „factori de risc intermediari” pot fi monitorizați în instituțiile de îngrijire primară. Netratate, bolile cardiovasculare pot conduce către un risc crescut de insuficiență cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații.

„Un stil de viață sănătos contribuie la menținerea normală a tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei și chiar la scăderea riscului de boli de inimă și atac de cord. Alegeți mese și gustări sănătoase pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a complicațiilor, asigurați-vă că mâncați multe fructe și legume proaspete și mai puține alimente procesate. În plus, este necesar să faceți alegeri inteligente, cum ar fi limitarea carbohidraților rafinați, a cărnii procesate și a băuturilor îndulcite. Citiți eticheta cu informații nutriționale de pe alimentele ambalate pentru a reduce consumul de sodiu, zaharuri adăugate și grăsimi saturate”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.      

Boala cardiovasculară (BCV) este cauzată în principal de arterioscleroză, o afecțiune care blochează arterele ce alimentează cu oxigen și substanțe nutritive inima și creierul. Consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate poate ajuta la prevenirea colesterolului crescut din sânge. Limitarea cantității de sare din dietă poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, iar reducerea consumul de zahăr poate preveni și controla diabetul.

Credit Photo: http://pexels.com/