Consumul moderat de bere și nevoia de socializare

Deși există o percepție negativă legată de consumul băuturilor alcoolice în exces, obiectivată de anumite manifestări comportamentale care îi sunt asociate, consumul moderat și responsabil poate contribui, în multe situații, la menținerea vieții noastre în parametri optimi.

Viața socială reprezintă un aspect extrem de important pentru stabilirea echilibrului nostru psihic și relațional. Omul, prin definiție, o ființă socială, a căutat din cele mai vechi timpuri să stabilească relații cu semenii, pe baza obiceiurilor, comportamentelor și nevoilor comune.

În lista variată a băuturilor alcoolice, berea are marea calitate de a avea, pe lângă ingrediente exclusiv naturale, și un conținut redus de alcool care o face extrem de populară în rândul tuturor celor care aleg să se bucure cu măsură de o seară cu prietenii. În acest context social, consumul moderat de bere, a devenit prilejul ideal de destindere, relaxare și socializare, aducând beneficii evidente atat în planul dezvoltarii sistemului de relatii cu semenii, cât și în raport cu propria persoană.

Oamenii, în situațiile unui consum moderat și responsabil de bere, devin mai dezinhibați, abordează mult mai ușor teme de comunicare personale, sunt mai relaxați, trecând peste rețineri și temeri inutile, care, în general ne-ar impiedica să stabilim relaiți autentice cu ceilalți.

De multe ori, consumul unui pahar de bere reprezintă pretextul perfect pentru a stabili coordonatele unei ieșiri cu prietenii, a unei întâlniri de afaceri sau a unei seri romantice. Indiferent de cadrul la care ne raportăm, consumul de bere trebuie să îmbrace o formă responsabilă, în care lucrurile rămân sub control, fără a periclita sănătatea, imaginea sau echilibrul emoțional al persoanei în cauză.

De asemenea, consumul responsabil, în cadru social, poate limita anumite comportamente disfuncționale cauzate de nevoia consumului de băuturi alcoolice. Astfel, într-un cadru social, persoanele care manifestă predilecție către consumul de alcool, pot limita consumul, sub impactul percepției sociale. Aceștia vor fi mai atenți la cantitatea de alcool consumată, la modul în care astfel de comportamente impactează, socialul limitant dependența, care este întotdeauna autodistructivă. De asemenea, consumul social responsabil poate constitui un beneficiu pentru persoanele timide care manifestă tendința de izolare, separare sau retragere, în sensul că ieșirea în cadrul social poate fi strategia perfectă în vederea ameliorarii unor astfel de comportamente.

Este important să se facă diferența între consumul moderat de băuturi alcoolice, prilejuit de nevoia de socializare și consumul abuziv, care poate duce la dependența și declanșarea unor serii de comportamente disfuncționale.

Psiholog Andreas Hniatiuc