Cinci sfaturi pentru a ne menține sănătatea toamna aceasta

sfaturi sanatate toamna

1. Optează pentru o dietă variată

Potrivit Cleveland Clinic, o dietă variată, care să conțină legume și fructe, proteine de calitate, cereale și leguminoase, contribuie la sănătatea și protejarea inimii. O alimentație sănătoasă este esențială pentru starea generală de sănătate, indiferent de anotimp. Legumele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie. Legumele de sezon, cum ar fi broccoli, varză, dovlecei, spanac și, desigur, dovleacul sunt alimente pline de vitamine și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Pregătind supe, tocănițe și alte feluri de mâncare calde cu ingrediente nutritive, nu numai că ne oferă un confort în acest sezon rece, ci totodată, ne ajută să îi oferim organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie.

2. Asigură-te că ai suficientă vitamina D

Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul, controlează nivelul glicemiei și chiar crește imunitatea. Vara, organismul primește natural aportul de vitamina D de care are nevoie, deoarece soarele este o sursă cheie. Toamna, zilele scurte și ploioase de toamnă ne determină să petrecem mai mult timp în interior, astfel că nivelul de absorbție a vitaminei D poate să scadă. În timp ce alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi peștele, pot fi o sursă viabilă, un supliment cu vitamina D poate oferi impulsul zilnic necesar și poate preveni o deficiență.

3. Hidratarea este esențială

Pe măsură ce temperatura scade, organismul nu mai simte acceași nevoie de hidratare cum este pe timpul verii. Însă, acest obicei sănătos este la fel de important, indiferent de sezon. Deși consumul recomandat de apă poate să difere de la o persoană la alta, în funcție de greutate, gen, vârstă sau nivelul de efort depus, consumul zilnic ar trebui să se situeze între 1,5 l și 2 l de apă pe zi. Băuturile calde precum ceaiul, sunt o modalitate de hidratare reconfortantă, care oferă și alte beneficii organismului. Totodată, și berea poate fi o opțiune de hidratare, fiind o băutură fermentată, cu un procent relativ scăzut de alcool. Datorită ingredientelor sale naturale, apă, cereale, hamei și drojdie, atunci când este consumată moderat, poate furniza organismului vitamine și minerale, fiind o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii.

4. Fii activ

Exercițiile fizice practicate cu regularitate pot ajuta la scăderea sau gestionarea greutății, precum și la bunăstarea generală, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Deși poate fi tentantă canapeaua confortabilă de acasă, exercițiile fizice sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții. Ieșiți cu câinele la plimbare, faceți drumeții prin pădure, plimbați-vă în pas alert prin parc pentru a vă ridica puțin pulsul. De asemenea, antrenamentele precum yoga, pilates și chiar sesiunile de fitness online pot fi modalități excelente de a face mișcare și în interiorul casei.

După sport, nu uitați de hidratare, aportul de apă zilnic trebuie să crească atunci când faceți mișcare, deoarece corpul va pierde apa prin transpirație. În plus, și berea fără alcool poate fi o soluție de rehidratare viabilă după activitatea fizică. Cu peste 90% apă în compoziție, berea poate furniza organismului minerale și antioxidanți, substanțe care ajută corpul să se refacă după efort fizic. Berea conține și carbohidrați, sodiu, potasiu și magneziu, care pot contribui la atenuarea senzației de oboseală musculară.

5. Nu uita să te speli pe mâini

Ne aflăm în plin sezon al răcelilor, astfel că păstrarea mâinilor curate pe tot parcursul zilei poate ține virușii la distanță. Acest pas de igienă elementar și esențial este extrem de important, cu atât mai mult în acest context actual.