Cercetare în România: fonduri de 100.000 de lei pentru studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție anunță lansarea unui nou program de burse de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere în raport cu sănătatea. Înscrierile în program se desfășoară în perioada 4 mai – 1 decembrie 2021, iar valoarea totală a fondurilor va fi de 100.000 de lei.  

Programul este adresat în principal studenților aflați în an terminal la specializări de natură științifică (medicină, biologie, chimie), dar și la specializări conexe, precum nutriție, educație fizică sau științe sociale, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi din centre de învățământ superior sau centre de cercetare din România. 

De asemenea, în program se pot înscrie și cadrele medicale cu specializările diabet, nutriție, boli metabolice și cardiologie, dar și cadre didactice din învățământul universitar și post-universitar, care își pot coordona studenții pentru realizarea unui astfel de studiu. 

Pentru a aplica, cei interesați pot descărca rapid formularul de înscriere doar accesând pagina https://www.beresanatatenutritie.ro/burse-de-cercetare/ sau pot solicita un formular la adresa de email centru@beresanatatenutritie.ro. Formularul completat trebuie transmis la aceeași adresă de email până la data de 1 decembrie 2021. 

Pentru a fi eligibili, studenții aplicanți vor avea nevoie de un coordonator de proiect dintr-o instituție de învățământ superior sau centru de cercetare din România și care să fie cel puțin asistent universitar sau cercetător științific. Cadrele medicale ce doresc să aplice pot depune proiectul în nume propriu sau ca parte a unei echipe de medici, fără a fi necesar un coordonator de proiect.   

„Programul burselor de cercetare demarat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție oferă studenților la medicină și comunității medicale oportunitatea de a explora beneficiile berii asupra organismului și, totodată, de a oferi publicului larg informații relevante despre una dintre cele mai populare băuturi. Berea este obținută din ingrediente 100% naturale, hamei, drojdie, cereale și peste 90% apă, cu multiple valențe pozitive asupra stării generale de sănătate, putând fi integrată cu succes într-un stil de viață sănătos atunci când este consumată cu moderație”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Regulamentul oficial împreună cu toate detaliile despre procesul de înscriere, condițiile de eligibilitate, procesul de selecție și de realizare a studiilor după anunțarea câștigătorilor, sunt disponibile online pe site-ul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție: http://www.beresanatatenutritie.ro/burse-de-cercetare/.  

„Acest program demarat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a devenit deja o tradiție pentru noi. Chiar și în contextul pandemiei continuăm să sprijinim mediul academic și tinerii studenți care își doresc să se dezvolte în zona cercetării științifice. Este foarte important ca studenții să se implice în activități de cercetare deoarece îi ajută să evolueze profesional, iar de-a lungul timpului, în intercațiunea pe care am avut-o cu studenții, am observat că există o mare deschidere din partea lor. Acest lucru ne motivează să continuăm și anul acesta cu un nou program de burse și să contribuim astfel la îmbogățirea resurselor științifice de specialitate”, a declarat dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Până în prezent, sub umbrela Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție au fost realizate șase studii care au analizat teme diverse: rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii, consumul moderat  de bere si ameliorarea simptomelor asociate perioadei post-menopauză, parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România, evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși, influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ, consumul moderat de bere poate ajuta organismul să își revină mai repede după efort fizic, fără să afecteze forța și viteza.

 

Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății ca o cantitate zilnică de 660 ml de bere pentru bărbați și 330 ml de bere pentru femei, cu maxim 5% alcool.