Către un stil de viață mai sănătos: Hameiul poate îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții

Vara avem la îndemână o varietate de produse hrănitoare, bogate în nutrienți, care pot contribui semnificativ la echilbrul organismului, iar hameiul poate avea un rol important și benefic pentru sănătate. Perioada august-septembrie reprezintă chiar momentul ideal pentru recoltarea hameiului, când conurile devin verzui spre galben. De la aroma inconfundabilă pe care o regăsim în bere și până la beneficiile pentru sănătate, hameiul ne reamintește că alegerile alimentare dar și cele de relaxare pot contribui la bunăstarea generală.

Hameiul este o plantă aromatică, folosită adesea ca ingredient cheie în procesul de fabricație a berii, dar are și beneficii nutritive pentru sănătate.

Șase beneficii ale hameiului:

  1. Efecte antioxidante: Hameiul conține compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi flavonoizii și polifenolii. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și protejând celulele împotriva deteriorării.
  2. Proprietăți antiinflamatorii: Unele componente ale hameiului au fost asociate cu efecte antiinflamatorii. Aceste proprietăți pot contribui la reducerea inflamației în corp, ceea ce este important pentru menținerea sănătății generale și prevenirea bolilor cronice.
  3. Somn mai bun: Hameiul conține un compus numit lupulină, care poate avea efecte sedative și de relaxare asupra sistemului nervos. De aceea, ceaiurile sau suplimentele pe bază de hamei sunt adesea utilizate pentru a promova un somn mai odihnitor.
  4. Îmbunătățirea stării de spirit: Anumite componente ale hameiului au fost asociate cu efecte benefice asupra stării de spirit. Acestea pot ajuta la reducerea stresului și anxietății, contribuind astfel la o stare de bine generală.
  5. Protejarea celulelor nervoase: Hameiul poate avea potențiale beneficii neuroprotectoare. Studiile preliminare au sugerat că anumite componente ale hameiului ar putea proteja celulele nervoase și contribui astfel la sănătatea sistemului nervos.
  6. Menopauză și simptome asociate: Unele cercetări indică faptul că hameiul ar putea avea un efect pozitiv asupra simptomelor asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile și insomniile.