Alimente bogate în fibre care se regăsesc în preferințele românilor

Mazărea verde

Printre preferințele alimentare ale românilor când vine vorba de mâncăruri gustoase și nutritive se află mazărea verde. Mazărea este o sursă excelentă de nutrienți esențiali, având un conținut bogat de vitamine și minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K, vitamina A și vitamina B1. În plus, datorită conținutului său ridicat de fibre alimentare, mazărea verde poate contribui la gestionarea greutății și menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele nu numai că pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și la menținerea unei flore intestinale echilibrate, prevenind constipația și susținând sănătatea tractului digestiv.

Ciupercile

Ciupercile reprezintă un alt aliment apreciat în bucătăria românească. În afară de gustul lor inconfundabil și varietatea de mâncăruri în care pot fi adăugate, ciupercile sunt o sursă de nutrienți importanți, cum ar fi proteine, vitamine (în special vitaminele B și D) și minerale (precum potasiu, cupru și seleniu). În plus, conținutul lor ridicat de fibre contribuie, de asemenea, la sănătatea tractului digestiv. Totodată, datorită proprietăților antioxidante, acestea contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și pot juca un rol important în reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancer.

Berea

Berea este compusă din ingrediente naturale esențiale, precum hamei, drojdie, apă și cereale. Această combinație simplă aduce cu sine o varietate de nutrienți, transformând berea într-un aliment bogat în vitamine și minerale, contribuind astfel la diversificarea aportului nutrițional.

Unul dintre ingredientele principale ale berii sunt cerealele, care reprezintă elementul esențial pentru îmbogățirea valorii sale nutritive, în special în ceea ce privește vitaminele de tip B. Printre aceste vitamine se numără fgniacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Aceste vitamine au un rol extrem de important în funcționarea optimă a organismului. Atunci când berea este consumată în cantități moderate, aceste vitamine pot contribui la asigurarea unui aport adecvat de substanțe nutritive esențiale în dieta noastră zilnică.

Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății astfel: 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați.

Sursa: Pexels.com